EU Projekti - v teku

Horizon 2020: Urbantech

Inovacije v vrednostni verigi v nastajajočih panogah zdravstvene tehnologije, pametnih mest in zelenih tehnologij, ki obravnavajo izzive pametnega urbanega okolja.

Današnji urbani sistemi se morajo prilagoditi naraščajočemu prebivalstvu, da bi ohranili in zagotovili zdravo, pametno in zeleno okolje. Potrebne so pametne tehnologije, rešitve in inovacije. Projekt URBAN TECH, ki ga financira EU, bo podpiral pospešitev konkurenčnega uspeha evropskih SME-je z uvedbo novih ali bistveno izboljšanih izdelkov in storitev z višjo vrednostjo na trgu v industrijskih sektorjih Health Tech, Smart City in Greentech. Projekt bo združil tudi različne deležnike v vrednostni verigi industrije, da bi podprli SME-je pri prilagajanju njihovih rešitev.

Datum projekta: 01.09.2021 – 31.08.2024

Naslov izziva: Spremljanje in zmanjševanje klora v pitni vodi

Vodovodno podjetje potrebuje rešitev za spremljanje in zmanjšanje uporabe klorovih pripravkov v oskrbi s pitno vodo. Pitna voda, ki jo zagotavljajo komunalna podjetja, pogosto zahteva vnos klorovih pripravkov v višjih koncentracijah od potrebnih, le ti pa reagirajo v rakotvorne THM.


Naslov rešitve: XS Lab

V Microbiumu smo razvili Microbium® MPN Analizator, avtomatizirano napravo, enostavno za uporabo. Z avtomatizacijo metode najverjetnejšega števila (MPN), zlatega standarda v mikrobiologiji pitne vode, kvantitativno določa v vodi prisotne mikroorganizme, predvsem E. coli in koliformne bakterije. Je kombinacija tehnične naprave, strojne opreme (senzorji), programske opreme (s strojnim vidom) in biokemičnih reagentov.

Za obravnavo tega projekta in izpolnitev naših ciljev načrtujemo oblikovanje programske opreme, ki bo optimizirala raven ostankov klora v cevovodih za pitno vodo na različnih lokacijah. Programska oprema bo omogočala vnos ravni klora z različnih lokacij in predlagala optimalno koncentracijo za nadaljnjo implementacijo.

Naši cilji so:

  • Zmanjšanje koncentracijo klora v sistemu DWU (lastnik izziva), ne da bi pri tem ogrozili javno zdravje.
  • Optimiziranje pogostosti spremljanja.
  • Motiviranje vodovodov po vsej Evropski uniji za uporabo Microbium® MPN Analizatorja za zmanjšanje koncentracije klora v sistemu.
  • Vzpostaviti bazo podatkov o tehnologijah dezinfekcije v vodovodih.

Ta projekt je prejel sredstva iz programa Evropske unije za raziskave in inovacije Horizon 2020 v okviru pogodbe o dodelitvi sredstev št. 101005301

Več informacij na: HomePage – Urbantech (urbantech-project.eu)

Leave a comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja